Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan virker en mobiltelefon?


Mobiltelefonen er både en radiosender og en radiomodtager. Mobiltelefoni har for længst overgået markedet for fastnet-telefoni.

Mobiltelefonen har revolutioneret vores hverdag, og vores omgang med hinanden.

 

I 1980'erne var en mobiltelefon en stor tung klods, som sælgere havde med i bilen. Et stykke gigantisk elektronik med et lige så kæmpestort batteri. Med de seneste 20 års fremskridt i computerteknologi er mobiltelefonen krympet, og i dag er mobiltelefonen mere udbredt end fastnettelefonen i Danmark. Og det er slet ikke så underligt, for en mobiltelefon er ikke bare praktisk som telefon men kan bruges til en række ting:

  • Få oplysninger (nyheder, underholdning, børsnoteringer)
  • Gå på internettet
  • Spille spil alene og mod venner
  • Se fjernsyn
  • Sende SMS-beskeder
  • Fungere som PDA, MP3-afspiller og GPS-modtager

 

Mobiltelefoner har gennemgået en hæftig udvikling bare over de sidste 10 år. Indtil omkring 2005 var de allerfleste mobiltelefoner med sort/hvid display og lave skærmopløsninger. Nu findes telefonerne med farveskærme og med høje opløsninger, som er anvendelige til de indbyggede kameraer, som kan tage billeder helt op i 6-8 megapixel størrelse. De såkaldte smartphones med trykfølsomme skærme er ved at blive den mest udbredte telefon.

 

Den gadget som alle har: mobilen

Mobiltelefoner er gadgets, som hele tiden får nye funktioner og løbende omdefinerer vores hverdag. Udviklingen går mod at en masse andre enheder smelter sammen med mobiltelefonen. Mobiltelefonen er både PDA (Personal Digital Assistant med e-mailklient, kalender og internetbrowser), den er MP3-afspiller, digitalkamera og meget andet.

 

Mobiltelefoner er en anelse dyrere end de gamle fastnettelefoner, men de byder til gengæld på et væld af muligheder for underholdning, informationssøgning og arbejdsbrug.

 

Mobiltelefon er faktisk en radio

Til hverdag tænker man ikke over at en mobiltelefon faktisk en radio. Bare en kompliceret en af slagsen. Telefonen blev opfundet af Alexander Graham Bell i 1876. Den trådløse kommunikation har sit udspring i Nikolai Teslas opfindelse af radioen omkring 1880. Radioen blev formelt introduceret af italieneren Guglielmo Marconi i 1894. Det er kombinationen af disse to teknoliger, som har muliggjort mobiltelefoni. Det er så udviklingen i computerchips, mikroteknologi og batteriteknologi, der virkelig har gjort den trådløse telefon til en mobiltelefon.

 

Sendenettet til mobiltelefoni 

Sendenettet i Danmark er primært i GSM-standarden. Der er forskellige generationer af GSM. De nyere generationer tillader større båndbredde og gør, at vi i dag kan gå på internettet med mobiltelefonen, med forbindelser i samme hastigheder som almindelige fastnet ADSL-opkoblinger. Mobilsenderne er placeret på hustage og på master.

 

Førende producenter indenfor mobiltelefoner

Der er et væld af producenter af mobiltelefoner. Sony Ericsson og Nokia har i mange år været førende på det danske marked, men de senere år har de fået skarp konkurrence af nogle af andre elektronik-producenter. Apple, Samsung, LG, Motorola og mange andre har lavet telefoner som har givet de etablerede producenter skarp konkurrence.

 

Særligt i sammensmeltningen mellem PDA og mobiltelefon har Apple spillet en stor rolle med deres iPhone, som både har touchscreen og en række avancerede interaktive funktioner. Flere af de andre producenter er ved at komme efter det med de såkaldte smartphones. Siden har vi set Google Android mobiltelefonen blive lanceret i Danmark i sommeren 2009.

 

Også Nokia og Microsoft er i 2012 kommet med på smartphone-bølgen med Nokia Lumia-serien, som er et rigtigt godt alternativ til de etablerede smartphones.

mobil, telefon, gps, mp3 - Hvordan.dk -