Google Android telefonen er vel ankommet til Danmark, og er nu det mest solgte smartphone styresystem. Salget af Google Android mobilerne HTC Magic og HTC Hero startede hos Mobiltelefonselskabet 3 og hos TDC-firmaet Telmore. Telefoner med Google Android er nu ved at blive almindelige, og andre producenter som LG har også sendt telefoner på markedet. HTC sendte efterfølgere til Hero og Magic på markedet. De nye HTC-telefoner med Google Android hed Legend og Desire. Telefoner som kom på markedet i løbet af forsommeren 2010.
I starten af 2012 kom en ny generation af Android-telefoner med Android 4.0 også kendt under synonymet Ice Cream Sandwich til at dominere markedet.
De første Google Android telefoner kom på markedet i Danmark 2009
Den første mobiltelefon med Google Android på det danske marked var HTC Magic. Der er tale om en ret lækker og robust telefon i hvid plastik. Efterfølgeren HTC Hero kom hurtigt derefter, men er dog lidt mindre udbredt. Basalt set er der dog tale om den samme telefon. HTC Hero har et lidt anderledes layout af brugerfladen med flere animationer, hvor HTC Magic har en lidt mere ligetil brugerflade uden så meget 'bling'. Brugerfladen hedder HTC Sense og danner også basis for de nyere telefoner HTC Legend og HTC Desire. Sidstnævne Android-telefon er en telefon der direkte har taget kampen op med Apples iPhone både hvad angår design, brugeroplevelse og ydelse. Der er tale om Google Android-funktionalitet på alle telefonerne, så forskellen i den praktiske brug er lille med og uden HTC Sense. Også Sony, Motorola, og Samsung har vist at de kan levere når det kommer til Android-telefoner.
Motorolas øverste chef meldte overraskende ud, at de vil koncentere sig fuldt ud om Google Android i stedet for Windows Mobile, som Motorolas smartphones hidtil har været baseret på. I fjerde kvartal af 2010 skulle Motorola være klar med flere nye mobiltelefoner baseret på Google Android. I 2011 indgik Motorola så, endnu mere overraskende, en aftale om at blive opkøbt af Google.
Hvad kan man forvente sig af en Google Android telefon?
Google Android byder på mange af de features som vi kender fra Apple iPhone. Integrationen med Googles online-applikationer som Gmail og Googles kalender er temmeligt god, og Google Android telefoner er som skabt til at surfe på internettet med.
En af de ting, som er rigtigt spændende ved Google Android er at udviklerdelen er åben. Det betyder at telefonproducenterne nemt kan lave særligt tilpasset software, men også at open source-udviklere kaster sig over at lave applikationer til telefonen. Den åbne arkitektur i Android gør mobiltelefonen interessant, og gør at den måske i løbet af kort tid vil overhale eller nå op på siden af Apple iPhone på applikationssiden.
Et punkt hvor Google Android phone er særligt interessant er understøttelsen af Google Maps. På telefoner med Google Android er der nemlig integreret GPS, hvilket gør at man kan bruge telefonen som ruteplanlægger. Det er en virkelig fed feature, når man har sin Google Android med rundt i Danmark. Som udgangspunkt integrer Google maps også det sociale netværksværktøj Latitude, som lader dig finde dine venner på kortet. Telefonen sender simpelthen lokationen ud, og gør det muligt at finde hinanden. Lidt smart, hvis man er blevet væk fra sine venner på Roskildefestivalen, eller skal finde hinanden i byen. Derudover har Google lanceret applikationen My Tracks, som sætter dig i stand til at indtegne ruter for cykelture, gåture eller helt andre ture. Bagefter kan man så køre statistik over længden af ruten, tiden man har været om at gå den, højdedata og meget andet. Det giver nogle helt nye muligheder for motionisten eller pendleren der er på tur med sin Google Android i Danmark.
De telefoner som Google Android var i størst konkurrence med var smartphones baseret på den lidt tunge Microsoft Windows Mobile. LG kom eksempelvis kommet med telefon-modellen LG Arena KM900, som så ud til at være en ret interessant smartphone baseret på Windows Mobile. Der er ingen tvivl om, at salget af denne mobiltelefon floppede på grund af Google Android's ankomst til mobil-markedet. Styresystemet Google Android fungerer nemlig noget hurtigere end Windows Mobile, og responsen på de første Google Android-telefoners touchscreen var lige så god som på iPhone. Nu opruster Nokia og Microsoft så med nye versioner af Windows Mobile som ser mere lovende ud. Om der bliver salg i dem vil tiden vise.
Er Google Android bedre end iPhone?
Der er ingen tvivl om at Google Android giver iPhone kamp til stregen. Apple og Google har indhentet hinanden på skift siden lanceringen af Android og iPhone 3.0. Microsoft fik lavet et fantastisk interface på deres iPod-konkurrent Zune HD. Nu har de skiftet Windows Mobile-styresystemet ud med brugerfladen fra Zune HD. Ja, så der er kridtet op til mobiltelefon-krig i smartphone-land.
Hvis man ikke er Mac-bruger, så kan det være meget interessant at kigge på den mere åbne Google Android. Det er ikke alle der synes det er lige sjovt, at være låst fast til iTunes - eller være mere eller mindre tvunget til at købe OS-opdateringer. Derudover er integrationen med Gmail og andre af Googles cloud-applikationer, som mange Windows og Linux-brugere foretrækker, på plads i Google Android smartphones, og der tilkommer mere end 100 nye applikationer til Google Android hver dag.
Nå ja, og så er Google Android stærk til at multitaske. Det har til stadighed været iPhones store akilleshæl, da den lukkede programmer som messenger eller Skype ned, hvis man kørte andre programmer. Det gjorde Android aldrig, og Apple har været lidt sene til at komme efter udfordringen!
Hvis man ikke kan vente på den næste Google Android-mobil - import af mobiltelefon fra udlandet
Det kan ofte lade sig gøre at købe de nye Google Android-modeller tidligere i andre europæiske lande, heriblandt England, før telefonerne kommer på det danske marked. Man skal dog gøre sig klart at en udenlandsk telefon kan have nogle begrænsninger, hvis man prøver at bruge den på det danske mobil-marked. Hvis man ikke er lidt af en mobil-haj, så anbefales det at man venter de par uger eller måneder til den ønskede Google Android-telefon begynder at blive sendt ud og solgt i Danmark. Før HTC Desire kom på det europæiske marked, havde flere forhandlere importerede udgaver af dens amerikanske alter ego Google Nexus One som kom ud i USA. Nexus One og Desire er telefoner med 1GHz processor, et utroligt lækkert design (størrelse som iPhone, men tyndere). Det rapporteredes dog, at det var svært at få Google Nexus One til at køre helt rigtigt med de danske selskaber. Så hvis du ikke er mobilnørd, så anbefales det at vente på at de nye modeller udkommer i en europæisk version. Med HTC Desire viste det sig at være en fordel at vente, da den kom med forbedringer i forhold til den amerikanske version, blandt andet har den europæiske model af Android-telefonen multitouch-skærm.
I december 2011 kom seneste version af Google's Nexus-telefoner, Samsung Galaxy Nexus, på markedet. Først i England, dernæst i Danmark og andre europæiske lande og senere på måneden også i USA. Galaxy Nexus blev leveret med Android 4.0, dual core processor og en række all round forbedringer på både software og hardware-siden. Det helt store nye er et boost i Googles cloud services - integration med billedtjenesten Picasa, Google Music (hvor man kan lægge 20.000 musiknumre op og streame gratis) og social media-tjenesten Google+.
Samsung Galaxy Nexus er den første telefon som har fået Android 4.1 Jelly Bean, som også er styresystemet på Googles første konkurrent til iPad, Google Nexus 7 tablet'en. Android har med den seneste opdatering gennemgået det såkaldte 'project butter' der gør Android-styresystemets brugerflade væsentligt hurtigere og mere flydende end det tidligere har været.
Hvilken pris har Google Android telefonerne i Danmark?
HTC Magic pris lå på samlet på omkring 3500 kroner inklusiv abonnement med 6 måneders binding hos Mobiltelefonselskabet 3, som vist var de første til at lancere en Google Android-telefon i Danmark. Det er en rigtigt konkurrencedygtig pris på en så avanceret mobiltelefon. Prisen hos de andre selskaber lå i samme leje.
Da Android-platformen er en åben platform findes der mange forskellige telefoner med styresystemet. De billige telefoner er oftest lidt langsommere, mens de dyre giver en mere flydende oplevelse og kan bruges som regulære spillekonsoller med avanceret grafik og høj ydeevne.
Afhængigt af mobilens kvalitet, processorhastighed og skærmtype kan kan Google Android-telefonerne være lidt dyrere eller lidt billigere mobil-telefoner, men det har faktisk vist sig at de nyere og noget hurtigere modeller holder nogenlunde samme prisleje som de første Android-telefoner. Priskonkurrencen er særligt interessant i konkurrencen med iPhone, som i sin tredje version stadig kræver den lidt besværlige iTunes-integration og er noget dyrere end flere af de ret imponerende telefoner med Google Android.
Aktuelle telefoner
Netop nu er de mest interessante Android-mobiler utvivlsomt Samsung Galaxy Nexus, den anmelderroste Samsung Galaxy SIII samt HTC One-serien.