Der er kun gode grunde til at riste sin egen kaffe. Det er nemt at riste kaffe, og der findes et hav af steder, hvor man kan købe rå uristede kaffebønner. Man kalder dem grønne bønner af den simple grund, at kaffebønner er grønne før de bliver ristet.
Med grønne kaffebønner er kaffekvaliteten i top hver gang
Prisen på grønne kaffebønner er ovenikøbet ikke engang særligt høj i forhold til færdigristet kaffe, og kaffebutikkerne fører kun de bedste kaffebønner som grønne bønner. Man får altså ren arabica-kaffe til en ganske overkommelig pris, når man køber grønne kaffebønner.
Det er let at riste kaffen i ovn
Man behøver ikke anskaffe sig noget særligt udstyr for at riste kaffe derhjemme. Alt man skal bruge er en bageplade og en ovn, som kan varme op til 220º-250º celsius.
Ting man skal bruge når man rister kaffe |
Ovn Bageplade Grønne bønner Grydelapper |
Det kan være godt, at have en ekstra bageplade at lægge kaffebønnerne over på til køling, når man er færdig med at riste kaffen.
Hvis man gerne vil gøre det avanceret med det samme kan man også bruge en perforeret bageplade. Hos en isenkrammer kan man få en pizzaplade, som er en rund bageplade med små huller i bunden. Det giver en bedre varmefordeling omkring kaffebønnerne. Man kan dog sagtens nøjes med en almindelig bageplade.
Første trin - tænd ovnen
Tænd for ovnen. Den skal være mellem 220-250 grader. Lav temperatur giver en længere ristetid, hvor bønnerne har bedre tid til at karamellisere. Højere temperaturer giver en kortere ristetid, men sikrer at karamelliseringen i bønnen foregår. Forskellige ristetider kan klæde forskellige bønner. Her eksperimenterer man.
Almindelig posekaffe bliver ristet på industri-ristere, som rister i ganske kort tid ved temperaturer helt op til 500 grader. Så der er mange variationsmuligheder hvad angår temperaturer. Det vigtigste er at temperaturen ikke er for lav.
Ovnen skal være helt varm før kaffebønnerne sættes ind. En hjemmeristning tager som regel 9-15 minutter.
Andet trin - fordel kaffebønnerne på bagepladen
Hæld kaffebønnerne ud på bagepladen og fordel dem, så de ligger i et lag. Det er vigtigt at de ikke ligger ovenpå hinanden. Kaffebønnerne udvider sig nemlig en hel del under ristningen.
Tredje trin - ristning af kaffen
Faktisk popper kaffebønner, næsten ligesom popcorn. Kaffebønner popper dog ikke med samme voldsomme styrke. Kaffebønnerne flækker blot, når olien inden i dem bliver varm, men de kan godt give et lille hop.
Man kalder dette enten for knæk eller slet og ret for pop.
Kaffebønner popper / knækker to gange. Kaffens første og andet knæk giver os en idé om hvornår kaffen er færdigristet, så det skal vi holde øje med.
Fjerde trin - se efter kaffens første knæk
Når bagepladen med kaffebønnerne er sat i ovnen, vil man hurtigt se at de tager en flot gylden kulør.
Efter et stykke tid, 6-8 minutter i den forvarmede ovn, vil første pop indtræffe. Nogle af bønnerne springer, og man kan også høre at de knækker, hvis man lytter efter.
I princippet kan kaffen drikkes efter det første knæk er indtruffet. En kort ristning vil give en kaffe med høj syrlighed og frugtfornemmelse og meget af bønnens friske karakter vil være gennemtrængende. En helt lyst ristet kaffe kan godt være noget speciel at drikke, og man vil som ny i kafferistning nok foretrække at riste kaffen noget længere.
Femte trin - kaffebønnernes andet knæk
Det andet knæk indtræder typisk fra 30 sekunder til 3 minutter efter første knæk. Er temperaturen for lav indtræder andet knæk måske aldrig. Det er varmen der er afgørnede for om trykket i bønnerne bliver højt nok til at andet knæk indtræffer.
Andet knæk kan godt være lidt sværere at høre og se. Det er mere nedtonet. På dette tidspunkt vil kaffebønnerne være ret mørke. Man skal ikke riste ret meget ud over andet knæk før kaffen begynder at blive for brændt i smagen. Så hold godt øje. Mange vil vælge at stoppe ristningen umiddelbart før, eller lidt inde i andet knæk. På dette tidspunkt har man som regel en fornuftigt afbalanceret ristning. Man sigter som regel efter en vis sødme og rundhed i kaffen, uden at man får ristet kaffens særegne frugtkarakter helt væk.
Man skal være opmærksom på at forskellige kaffebønner har optimal smag ved forskellige ristningsgrader. Her handler det om at ekperimentere.
Sjette trin - lad kaffebønnerne afkøle
Vær opmærksom på at kafferistning udvikler en hel del røg. Sørg for at holde et vindue åbent, når du åbner ovnen!
Hæld kaffebønnerne over på en kold bageplade lige efter bønnerne er kommet ud af ovnen.
Kaffen skulle nu gerne have en flot chokoladefarvet kulør. Der vil også være flager fra kaffebønnerne. Disse flager er pustet bort når man køber hele ristede bønner i supermarkedet. De kan sagtens kværnes sammen med kaffebønnerne, og man behøver ikke at fjerne dem.
Syvende trin - lad kaffen hvile
Kaffen er bedst hvis den får lov til at hvile 20-24 timer. Men har man lige lavet sin første ristning er det skam også ok at brygge en kop kaffe med det samme. Den får dog mere karakter og fylde, når den har fået lov at hvile et døgns tid.
Ottende trin - nyd en god kop kaffe
Lav en god kop kaffe, som du foretrækker den. Som espresso vil du helst bruge rimeligt mørkristede bønner, og måske iblande 10% robustabønner. Som stempelkande eller filterkaffe gør du nøjagtigt som du plejer.
Forvarm eventuelt din kaffekop, det vil bevare kaffens gode smag bedre ved ophældning.
Du er nu klar til at opleve en kaffe, som smager ret meget bedre end det du er vant til.
Hvor længe kan hjemmeristet kaffe holde?
Den kan holde lige så længe som kaffe du køber færdigristet. Cirka 14 dage efter at kaffen er ristet vil olien i den begynde at blive harsk. Så den bedste smag har kaffen indenfor de første fjorten dage. Færdigristet kaffe som man køber i supermarkeder kan være måneder eller år gammel, når man køber den. Derfor har kaffe fra det lokale supermarked ofte en lidt harsk smag, som vil være meget tydelig når man har prøvet hjemmeristet kaffe.
Den gode kaffesmag får man kun, når man rister kaffen selv. Når man har drukket hjemmeristet kaffe i en uge, så undrer man sig over at man nogensinde har kunnet holde det kaffesjask ud, som man plejede at købe i supermarkedet.
Velkommen i kafferisternes klub.