Hvordan laver jeg et hårdkogt æg?
Hvor mange minutter var det nu ægget skulle have?
Hårdkogte æg i forvarmet gryde
Bring en en grydefuld vand i kog. Vandet skal lige kunne dække æggene. Kom 1 spk. salt i vandet, for at undgå revner.
Skru ned for komfuret, og put æggene i et efter et, med en ske. Lad æggene småkoge i 6 - 8 minutter, alt efter størrelse. Afslut med at sætte æggene i koldt vand et minut.
Hårdkogte æg uden forvarmning
Fyld koldt vand i en gryde. Vandet skal lige kunne dække æggene. For at undgå revner kan du tilsætte 1 spk. salt til vandet. Kom æggene i. Det er bedst at bunden er dækket med æg, så de ikke kan rykke sig for meget. Sæt blusset til høj varme, og kom låg på gryden.
Når æggene koger, sluk for varmen, og lad dem stå 14 - 16 minutter, alt efter størrelse. Til sidst sætter du æggene i koldt vand et minut, og de er klar til at blive pillet.
Salmonella overlever ikke mere end maksimalt et par minutter på temperaturer over 70°C.
Hvordan ser jeg om et æg er kogt?
Lad ægget snurre rundt på bordet. Snurrer det hurtigt er det kogt. I et råt æg bremser indholdet bevægelsen.
Alternativer til det almindelige hårdkogte æg
Det er almindeligt at spise blødkogte æg til morgenmaden, men det kan faktisk også lade sig gøre at opnå rigtigt velsmagende resultater ved at tilberede æg i ovn.