Hvordan fotograferer man med et digitalt spejlreflekskamera?
Spejlreflekskameraer er efterhånden på et prisleje hvor de fleste kan få råd til et. Desværre tror mange at det så er lettere at tage gode billeder, men det modsatte er faktisk gældende. Et spejlrefleks er væsentligt mere advanceret end end et kompakt-kamera, men giver, hvis betjent korrekt, mulighed for langt bedre billeder.
Hvordan lærer jeg at bruge mit spejlreflekskamera?
Der er 3 store faktorer man skal kende til, for at benytte kameraet. Der er selvfølgelig mange andre ting, men hvis man sørger for at have styr på disse basale indstillinger, er resten til at have med at gøre, og kommer med øvelse.
Blænde, ISO og lukkerhastighed – de 3 store
Blænden er hvor meget meget lys objektivet lukker ind. Det er kort fortalt et tal for, hvor meget det ”blænder af”, og jo højere tal, jo mere blændes der, og jo mindre lys passerer gennem objektivet. Blænden angives med et ”f-tal”. F.eks. f/1:18, eller f/1:4.0-5:6. Ud over hvor meget lys objektivet lukker ind, er der en ting mere blænden har stor indflydelse på, og det er dybdeskarpheden. På dette billede er græsset helt sløret. Det er taget med 70mm zoom, og en blænde på f/1:2.8.
ISO var tidligere følsomheden af filmen i kameraet, men angiver i dag hvor følsom sensoren der tager billedet, er. Man kan ved at justere den skrue på hvor meget lys sensoren skal opsnappe. Jo mere lys den opfanger, jo mere ”støj” på billedet.
Lukkehastigheden er hvor hurtigt kameraets ”lukker”, lukker lys ind. Denne indstilling er meget vigtige, da den afgør hvor meget bevægelse der kommer på billederne. Du er den du kan høre når du tager et billede. Hvis den er langsom, bliver der lukket mere lys ind, men til gengæld får det man tager billeder af, tid til at bevæge sig, og rystelser på hænderne ses tydeligt. Lukkerhastigheden angives i sekund, og hundrededele sekunder. 1/100 er en hundrededel sekund. De fleste mennesker vil kunne tage skarpe billeder af af ikke-bevægelige objekter ved 1/100 og hurtigere. Ved 1/200 og opefter, vil selv ting der bevæger sig begynde at blive skarpe.
Det basale er på plads, hvordan får jeg jeg så gode billeder?
Der er stadig meget at lære for at tage gode billeder. F.eks. lys. Lys er ikke bare lys, der er forskellige slags, og forskellige vinkler. Lys fra en sparepære giver f.eks. kun omkring 80% farve i billeder i forhold til en glødepære. Hvis lyset kommer fra alle sider på en gang, vil billedet virke fladt og uden dybde. Hvis man skyder en flash direkte i ansigtet på en person, vil der, ud over de røde øjne, også fjerne alle skygger og overbelyse personen. Det er også vigtigt at tænke på hvilke vinkler du tager billedet fra, og hvilke vinkler du holder kameraet i. Det kan give en fantastisk effekt at tage fotografiet i en 45 graders vinkel. Og så er det vigtigt ikke at tage alle billeder ”oven fra”. Prøv ofte at komme i niveau med det objekt du fotograferer, uanset hvor fjollet man ser ud med hovedet i en vandpyt mens man jagter duer på rådhuspladsen.