Skovflåten er en lille tæge-agtig mide, som er meget almindelig i den danske og europæiske natur. Nogle steder kan man næsten være så godt som sikker på at blive bidt af flåter. Det er typisk steder med høj fugtighed, i højt græs eller skov. Mange sommerhusområder har mange flåter, og derfor bliver mange bidt af skovflåter i ferien.
Man skal være opmærksom på flåter, ikke fordi flåter bider og suger blod, men fordi en del af flåterne er smittebærere med farlige borrelia-bakterier og enkelte steder også med hjernehindevirus.
Hvordan fjerner jeg flåten?
Glem alt om gamle husråd med smør, olie, æter eller nulren.
Fjern flåten med flåtfjerner (selvholdende pincet, koben eller flåtkort), en lang negl eller en pincet. Særligt koben til flåter eller flåtkort er smertefrie og som regel nemme, når flåten skal fjernes fra både børn og voksne.
Undgå at trykke på flåtens krop, da bakterierne da kan tømmes ud i såret. Det samme sker ved anvendelse af husrådene. Fjernes flåten inden 24 timer er smitterisikoen minimal.
Desværre mærker mange ikke flåten. Så hvis man befinder sig på steder, hvor der findes flåter er det en god ide at hele familien ses efter for flåter hver aften inden sengetid. Vær især opmærksom på fugtige steder på kroppen (i skridtet og under arme og bryst) og steder hvor tøjet har siddet lidt stramt (bukselinning). Her kan flåterne lide at være, og de sidder godt skjult.
Bliver flåtens hoved siddende fjernes det med pincet eller kradses af. Det er ikke så farligt, for det er ikke der bakterierne sidder.
Hvordan undgår jeg flåtbid?
Flåten sidder gerne i højt græs og kravler eller lader sig falde over på dig når du går igennem.
I visse områder af landet er der rigtigt mange og en del af dem er desværre smittebærere med borreliabakterien.
Undgå derfor at gå i højt græs med bare ben.
Brug lange bukser og smøg strømperne udenpå.
Slå græsset hvis det er dit.
Brug myggeafskrækkelsesmidler ved fødderne. Flåterne synes heller ikke om lugten.
Hvordan ser jeg, om jeg er smittet med borrelia fra skovflåt?
Efter et flåtbid er der oftest en lille rød knop og lidt rødt udslet omkring den. Dette er en normal histaminreaktion, som kan lindres med almindelig antihistamin. Flåtbiddet kan klø lidt efter flåten er fjernet. Bliver flåt-udslettet stort (som en 5 krone) kan det være tegn på infektion. Det kan ske op til 3 uger efter biddet.
Hvis der er tegn på infektion efter bid fra en flåt, søg da altid læge og få en penicillinkur. Husk det er ikke nok at spise de rester du har liggende i medicinskabet, hvis du er en af den slags der ikke spiser sine penicilinkure op. Der skal lidt højere doser til og du skal behandles i 10 dage!!!
Hvordan ser flåten ud?
Mange kender de ærtestore brune flåter fra deres hund eller kat. Sådan ser skovflåten IKKE ud på dig. De fleste flåter der bider på mennesker er ikke større end et punktum. De er sorte, cirkelrunde og har 8 ben. Hvis de er lidt større vil de oftest være rødfarvede bagest på kroppen. Ja, det er dit blod.
Det er altså noget ganske småt du skal kigge efter, så det er ikke nok at kaste et hurtigt blik. Når du har fjernet flåten så afliv den lille blodsuger ved at knække den mellem neglene eller brænde den. Skovlåter er hårdføre, så flåterne er nærmest umulige at mase. Man er sikker på at flåten er død, hvis man brænder den. Smider du bare flåten fra dig, kommer den måske glad igen.