Hvordan man... hvordan virker... hvordan kan...

Hvordan finder man det bedste digital-kamera? Kompaktkamera eller spejlrefleks (dslr)


Digitalkameraet har efterhånden udspillet det gamle analoge kamera. Selv billige digitale kameraer har efterhånden en billedkvalitet, der langt overgår de ældre kamera-modeller. Digitalkamera - tre typer.

Et digitalt kamera er et stykke elektronik, som findes i mange varianter. Man kan finde et digitalkamera i alt fra mobiltelefoner, computere til overvågningsudstyr og selvfølgelige i de mange forskellige billige kameraer, så vel som knap så billige spejlrefleks-kameraer (også kendt som dslr kameraer).

 

Hvilket digital-kamera skal jeg vælge? 

Når man skal købe et digitalt kamera, skal man gøre sig sine behov klart. Der er mange forskellige digitalkamera-modeller på markedet. Det kan være et kompakt-kamera, eller et spejlreflekskamera man er ude efter. Der findes også en mellemklasse af kameraer, som er lidt større end kompaktkameraerne, men som typisk har en superzoom optik med 8-12x forstørrelse og en lidt bedre billedkvalitet end digitalkameraerne.

 

Det bedste kompaktkamera 

Det er ikke så ligetil at angive præcist hvilket kompaktkamera, som vil passe bedst til dig eller mig. Det kommer an på hvor meget man har lyst til at lege med kameraet. Vil man selv sætte en masse manuelle indstillinger, eller er det nok bare at trykke på knappen og skyde løs. Stort set alle kompaktkameraer på markedet har en indstilling, hvor kameraet selv finder fokus og optimal belysning.

 

Det kan altid betale sig at købe et kompaktkamera, som er af de lidt mere kendte mærker. En del af de lidt billigere kameraer fra f.eks. HP eller andre elektronikfabrikanter, som ikke er kendt for at lave kameraer, er i den dårlige ende. Ofte kan man til tilsvarende priser finde meget bedre produkter fra Canon, Nikon, Ricoh eller Sony. Man går f.eks. sjældent galt i byen med Canons A-serie eller Ixus-modellerne, når man køber kompaktkamera.

 

En af de egenskaber som er rigtigt gode at have på sit kompaktkamera er det der kaldes billedstabilisering. Billedstablisering forkortes ofte IS for Image Stabilisation. Det er en teknik som modvirker håndens bevægelser. Det gør det både nemmere at finde fokus og komponere billedet, men det modvirker også rystede billeder meget effektivt.

 

Det bedste superzoom kamera

Kameraer som Canon Powershot SX-modellerne og Canon Powershot G12, eller nogle af de tilsvarende modeller fra f.eks. Ricoh eller Panasonic, er fokuseret på den lidt mere krævende fotograf, som dog ikke har lyst til at slæbe rundt på spejlrefleks og objektiver. Her er man stadig i kompakt-kamera klassen, men kameraerne er typisk en anelse større, og har et objektiv med en længere rækkevidde. De gode kameraer har også billedstabilisering (IS) og tager endda ofte ganske hæderlig video.

 

Disse kameraer vil tit også kunne tage makro-fotografier. Det er med andre ord et entusiast-kamera, som giver lidt ekstra spillerum for den kreative fotograf.

 

Hvis du har lyst til at fordybe dig i teknikken, og gerne vil tage nogle billeder som er lidt mere avancerede end almindelige familiefotos, men samtidigt gerne vil have et kamera som er nemt at tage med på farten, så kan det være en rigtigt god idé at se på et kamera af denne type.

 

Det bedste spejlreflekskamera / det bedste dslr kamera

De seneste år, er markedet for  spejlrefleks-kameraer nærmest eksploderet. Man kan få meget billige dslr-kameraer som Nikon D40 eller Canon EOS1000 og deres efterfølgere. Disse spejlrefleks-kameraer kan bruge stort set alle de objektiver (linser) som er lavet til mærkernes professionelle kamerahuse. 

 

Igen kommer det helt an på hvilke behov man har. Hvis man intet ved om spejlreflekskameraer, kan det være en god idé at prøve et af de billige kamerahuse af og se om det er noget for en. Det er nemlig modsat hvad mange tror, en anelse sværere at få flotte billeder med et spejlreflekskamera. Nok fokuserer det bedre, og har en bedre billedkvalitet. Men pga. den meget lavere dybdeskarphed i billederne og mulighederne i kameraerne, er det nødvendigt med en vis grad af interesse for at tage billeder og man må berede sig på at fordybe sig i kameraets muligheder.

 

Hvis man bliver bidt af at skyde billeder med et spejlrefleks-kamera, så kan det godt betale sig at opgradere til en af de større modeller. Canon 600D, Canon 60D eller Nikon D90 er rigtigt gode mellemklasse spejlreflekskameraer. Her får man nok mest for pengene, når man investerer i spejlreflekskamera. Det er her pris og kvalitet hænger bedst sammen i dslr-klassen. Også Olympus, Sony og Pentax laver mellemklasse spejlreflekskameraer, som kan være interessante at kigge på.

 

Når man vælger at fotografere med et spejlrefleks kamera, så bliver man hurtigt opmærksom på hvor meget objektiverne betyder. Styrken ved et spejlreflekskamera er nemlig, at man kan skifte sit kameras optik ud. Man kan få objektiver til alle mulige forskelllige formål. Makroobjektiver gør det muligt at fotografer blomster og insekter helt tæt på, et vidvinkel-objektiv kan få en stor bygning med på billedet selvom man er forholdsvis tæt på, og med et zoom-objektiv kan man tage billeder af ting, personer eller andre motiver som befinder sig langt væk.

 

Hvis man vil helt op i semi-professionelle og professionelle kameraer, så er markedet domineret af Canon og Nikon, hvis man gerne vil have kameraet med sig rundt. Studiefotografer bruger også gerne kameraer fra Nikon og Canon, men her er de store svenske Hasselblad-kameraer også udbredte. Når man snakker spejlrefleks falder snakken typisk på de semi-professionelle kamera-modeller Canon 5D mark II eller Nikon D300, eller på de professionelle kamera-modeller Nikon D3 og Canon 1D-serien.

 

Topmodellerne er forholdsvis dyre, og lidt store og tunge at slæbe rundt på. De kameraer er primært beregnet på fotojournalister og modefotografer, som virkelig har sat sig ind i både grej og fotografisk teknik. De semi-professionelle spejlrefleks-varianter har ofte lige så god billedkvalitet, men ligner feature-mæssigt de lidt mindre kamera-modeller. Det bedste er prisen, som er noget nærmere hvad en foto-entusiast kunne tænkes at være i stand til at betale for et rigtigt godt spejlrefleks-kamera. De semi-professionelle digitalkameraer er også mere kompakte og nemmere at bære rundt på - omend et digitalt spejlreflekskamera altid vil virke forholdsvis stort i forhold til kompaktkameraerne.

 

Hvilket digitalkamera skulle jeg så vælge? 

Der findes intet entydigt svar. Der findes mange digitalkameraer til forskellige behov. Man skal gøre op med sig selv, hvad ens behov er. Kompaktkameraerne er nemme at have med overalt, og de lader dig fange mange situationer i nuet. Spejlreflekskameraerne kræver lidt mere indsigt og planlægning. Typisk vil en spejlrefleks-bruger bære en 2-3 forskellige objektiver med sig, og interessere sig meget for den tekniske side af det at tage billeder, komponere billeder og efterbehandle billeder i computeren. Derimellem ligger superzoom kameraerne som kan lidt af begge dele.

 

Det kan altid betale sig, at gå ned i en foto-forretning at forhøre sig om digitalkameraer. I fotoforretningen kan man også prøve nogle af kameraerne. Man kan også lære meget bare ved at kigge efter kameraer i online kamerabutikker.

digitalkamera, foto, elektronik - Hvordan.dk -