Først og fremmest skal man gøre sig klart at hjemmesider er mange forskellige ting.
Hvad er en hjemmeside?
En hjemmeside er kort fortalt et eller flere dokumenter, som er skrevet i HTML. HTML eller HyperText Markup Language er en standard for hvordan man koder information, så det er læseligt i en web browser.
Den hjemmeside du læser lige nu er et eksempel på et HTML-dokument.
Typer hjemmesider
I starten var de fleste hjemmesider enkle, og var mest beregnet på at formidle information ligesom i en brochure, en bog eller en avis.
Men i og med at World Wide Web understøtter interaktion, det vil sige at man kan klikke på ting og ændre ved det man ser, begyndte hjemmesiderne hurtigt at udvikle sig i mange retninger.
I starten var de mest levende sider såkaldte webfora. Et forum er en slags diskussionsrum, hvor emner slås op i såkaldte 'tråde'. I en tråd i et forum kan brugere af hjemmesiden så besvare et spørgsmål eller kommentere en sag.
Forumlogikken er senere blevet genbrugt i weblogs (kort kaldet: blogs) og i kommentartråde på f.eks. avisartikler.
Hjemmesider har også udviklet sig til at være webshops, spil og interaktive opslagsværker hvor de besøgende inviteres til at være med til at skabe oplevelser og indhold.
Den almindeligste brug af hjemmesider
Mange almindelige mennesker bruger en familiehjemmeside til at vise hvor store børnene er blevet, præsentere fangsten fra den seneste fisketur og andet.
Virksomheder bruger typisk hjemmesider til at give kontaktinformationer, profilere virksomheden og viser produkter frem. Nogle virksomheder har også mere avancerede hjemmesider, hvor man kan få endog meget omfattende information om virksomhedens virke, skrive om eller debattere virksomhedens produkter og ageren, eller købe virksomhedens produkter i en tilknyttet webshop.
Hvordan får jeg en hjemmeside?
Du kan sagtens lave en hjemmeside selv. Det kræver blot at du sætter dig lidt ind i HTML. Det kan godt være en idé at købe en bog om basal HTML og sætte sig basalt ind i hvordan hjemmesider er bygget op.
En hjemmeside skal også 'hostes'. Hjemmesider kører i sagens natur på en computer, en såkaldt server. Derfor skal man have et sted hvor man kan lægge sin hjemmeside. De fleste billigere webhosts tilbyder serverydelser, som er skræddersyet til hjemmesider i HTML eller det dynamiske sprog PHP. Der findes også en række andre computersprog som kan bruges til at skabe mere avancerede hjemmesider med, men så begynder det at blive lidt mere avanceret.
Nogle webudbydere tilbyder nogle simple skabeloner, som man kan bruge til at bygge en hjemmeside op i. De er som oftest ikke supergode, men det kan være en nem måde at komme i gang med det helt basale på.
Blogs og andre slags sider med WordPress
WordPress er en populær platform for blogs, som også kan bruges til mindre hjemmesider. Det skal siges at WordPress ikke er optimal til almindelige hjemmesider, da den strengt taget er et blogværktøj, men fordi den er Open Source, gratis og rimeligt velafprøvet er der mange der sætter sider op med WordPress.
Det gode ved WordPress er at der findes et hav af både gratis og betalings-layouts som man kan bruge til sin side. Det betyder at man ikke skal programmere sin side fra bunden, men kan importere et helt hjemmesidelayout klar til at putte indhold i.
På nettet kan man finde en masse guides til hvordan man sætter et WordPress site op. Det kræver dog lidt teknisk indsigt, da WordPress kræver at man kobler det til en database og bruger en bestemt version af PHP-sproget på serveren.
De fleste almindelige webudbydere understøtter dog WordPress-installationer.
Andre løsninger kan være at få en i familien til at sætte en simpel hjemmeside op. Mange har et familiemedlem, som har lidt erfaring med den slags. Husk dog at påskønne indsatsen, da den flinke nørd i famlien typisk giver mange vennetjenester til rigtigt mange mennesker i omgangskredsen.
Køb hjemmeside
Hvis du driver en virksomhed kan det ofte godt betale sig at købe sig til en hjemmeside hos et webbureau eller et grafisk bureau med forstand på internetsider.
Den primære grund til at købe en hjemmeside er tid. Hvis du driver forretning, så skal du bruge din tid optimalt. Medmindre du er en haj til hjemmesider, så vil det tage dig temmelig lang tid at sidde og prøve at banke en flot hjemmeside sammen selv. Det er nemt at distrahere sig selv alt for længe med at prøve at designe og sætte en hjemmeside op. Du har mere end rigeligt vigtigt arbejde bare med at skrive indhold til hjemmesiden. For de allerfleste er det her råd guld værd: Fokusér på at præsentere din virksomhed og sælge dine produkter og lad andre tage sig af opgaven med at programmere siden.
Når du køber en hjemmeside, vil du med stor sandsynlighed få et professionelt produkt som er bedre optimeret til søgemaskiner, bedre kodet og ser bedre ud. Du vil ofte også få en eller anden grad af personlig support, løbende backup og driftsikkerhed med i pakken. Det er uvurderlige ting, når din virksomheds omsætning afhænger af om dine kunder kan finde dig og din forretning.
Et design, som er lavet specifikt til virksomheden af en professionel grafiker vil så godt som altid tage sig langt bedre ud, end hvad du selv kan flikke sammen. Man skal ikke undervurdere værdien af godt håndværk - og webvirksomhedernes erfaringer fra at lave mange forskellige websites.
Ingen side på nettet uden en adresse, et såkaldt domænenavn
Internettet er et netværk af computere. For at de kan finde hinanden er alle computere, som er koblet op til internettet udstyret med en IP-adresse. IP-adressen er bare et tal, lidt ligesom et telefonnummer.
Telefonnumre er upraktiske fordi de er svære at huske, og fordi de ikke fortæller noget om ejeren. Derfor har man på internettet navneservere, som husker hjemmesiders navne - også kaldet domæner. Et domæne er f.eks. navnet hvordan.dk. Hjemmesiden her ligger med andre ord på en computer (en server) som domænet hvordan.dk peger hen på. Det sker fordi din browser spørger navneserveren om hvilken IP-adresse der er tilknyttet navnet hvordan.dk.
Hvor køber man domænenavn til hjemmesiden?
De fleste webhoteller / webhosts tilbyder også at man kan købe et domænenavn hos dem. Det kan være en del af en samlet pakke, hvor man både for et domænenavn til sin hjemmeside og hosting.
Køber man en professionel hjemmeside hos et webbureau, så kan man godt regne med at de vil være behjælpelige med at styre både domænenavn, navneservere, email-adresser og hosting for en - eller i hvert fald hjælpe med at få det på plads og sat i drift.