Hvor bliver man uddannet som arkitekt?
I Danmark kan du blive uddannet til arkitekt på enten Arkitektskolen i Aarhus eller Kunstakademiets Arkitektskole i København. Uddannelserne giver adgang til medlemskab af Akademisk Arkitektforening og titlen MAA. Det kan også betale sig at se sig om i resten af Skandinavien. I Norge er arkitektuddannelsen knyttet til Universitetet, og det giver utvivlsomt en noget dybere videnskabelig ballast i uddannelsen, blandt andet hvad angår samfundsforståelse, sociologi og menneskelige behov i forhold til byggeri, planlægning og andre dele af arkitektfaget. De danske arkitektskolers force er fokus på æstetik og tradition.
Ansøgning til arkitektuddannelserne i Danmark
Optagelse til arkitekt-uddannelsen foretages ligesom de fleste andre akademiske uddannelser via den koordinerede tilmelding.
Uddannelse som arkitekt udenfor Danmark
Hvis du læser til arkitekt i Danmark er det, som på alle andre videregående uddannelser altid en god ide at prøve at komme ud i andre miljøer og på andre skoler. Både for at åbne øjnene for andre måder at anskue dit fag, men også for at skabe netværk, få sociale kompetencer og eventuelt blive fortrolig med et fremmedsprog.
Hvad laver arkitekter?
Arkitekt-faget er meget bredt. Det handler om formgivning og planlægning af menneskers fysiske rammer i bred forstand. Selvfølgelig arkitektur i huse og bygninger, men også landskaber, møbler og brugsredskaber. Nogle arkitekter ender også som grafiske designere, embedsmænd i den offentlige forvaltning, byplanlæggere eller som formidlere af fagstof eller journalistik. En arkitektuddannet kan ende med at lave mange forskellige ting. De fleste arkitekter ender med at specialisere sig indenfor et område. Indenfor byggeri og bygningskunst, er det for eksempel langt fra alle der beskæftiger sig med at tegne nye huse. Der er også mange opgaver med fornyelse, restaurering og rådgivning omkring vedligeholdelse, der bliver varetaget af arkitekter.