Mellemørebetændelse er en infektionstilstand der skyldes bakterier eller virus i slimhinder i mellemøret og i gangen mellem næse og ører. Hvis denne gang er tilstoppet kan der opstå overtryk i øret og ved længere tids tilstoppelse væske i øret.
Hvordan forebygger man mellemørebetændelse?
Mellemørebetændelse er ofte en bakterie-infektion, som kan behandles med antibiotika. Man kan gøre flere ting for at sørge for, at betændelsen i øret ikke opstår. Mellemørebetændelse opstår tit i forbindelse med en forkølelse.
- Sørg for at børn og voksne vasker fingre ofte
- Minimér brug af sut
- Undgå kulde i øret, så det ikke bliver sårbart
- Prøv at undgå penicillin. Statistikken siger, at der er over dobbelt så stor chance for at få en ny mellemørebetændelse, hvis den sidste blev kureret med penicillin
Om mellemørebetændelse
Betændelse i øret kan være smertefuld fordi der ved mellemørebetændelse opstår tryk på den følsomme trommehinde. Immunforsvaret burde selv tage sig af infektionen, men det er ikke sikkert det sker før efter nogle uger. Smerterne ved mellemørebetændelse kan være enorme for barnet. Hvis mellemørebetændelsen ikke er bedre efter nogle dage er der ingen anden udvej end at behandle med penicillin eller få lægen til at lægge dræn i ørene ved væskeansamlinger.
Mellemørebetændelse symptomer
Symptomer på mellemørebetændelse er smerter ved ørerne, eventuel feber, nedsat hørelse og rødmen bag ørerne. En slem mellemørebetændelse kan ligefrem få øret til at stritte, hvis dette sker bør man søge læge med det samme.
Ved undersøgelse for mellemørebetændelse kigger lægen også typisk efter om trommehinden er rød eller på anden måde unormal.